Vaříme na elektřině: pekárny, grily a hrnce

Elektřina je vedle plynu hlavním zdrojem energie, pomocí něhož připravujeme pokrmy. Podívejme se na některá elektrická zařízení, která nám vedle sporáku mohou pomoci při vaření.

Elektřina je neodmyslitelnou součástí našeho života a elektrickou troubu má doma většina rodin. V nabídce obchodů jsou však také další, menší elektrické spotřebiče, na nichž jídlo uvaříme. Slouží ke specifickým formám úpravy pokrmů (rýžovar, pomalé vaření, pečení chleba, vaření marmelády, atd.) nebo je můžete použít i třeba na chatě (jsou snadno přenosné a můžete si je vozit s sebou).

Elektrické grily

Začneme poněkud atypicky. Když se řekne grilování, většina z nás si nejspíš představí venkovní posezení, žhavé uhlíky a vůni propečeného masa. To poslední si však můžeme dopřát také doma v kuchyni, aniž bychom se museli obtěžovat se špinavými sazemi. A to po celý rok.

Elektrický gril nejčastěji využívají rodiny, které bydlí v bytě. Můžete tak snadno grilovat nejen u vás doma v kuchyni, ale třeba i na balkóně.

Na elektrickém grilu připravíme velice snadno večeři i pro několik hostů – postup grilování je stejný jako na venkovním grilu. Můžeme grilovat maso, zeleninu i brambory a sýry. Elektrický gril jednoduše představuje netradiční způsob vaření.

Elektrické hrnce

Elektrické hrnce jsou spásou pro mnoho hospodyněk. Zejména pro ty, které si nepotrpí na dlouhé vystávání u plotny. Tyto novodobé hrnce totiž stačí pouze zapojit do zásuvky, vložit do nich suroviny, zapnout a pak už jen přijít k hotovému.

V současné době jsou nejoblíbenější pomalé hrnce na pomalé vaření. Principem je vaření za nízké teploty po delší dobu (často přes noc). V pokrmu tak zůstane více vitamínů a rovněž zachová lepší chuť.

Některé z nich vaří pomocí tlaku a páry, jiné se spoléhají na pomalou přípravu jídla. Speciálními typy jsou například rýžovary a remosky. Moderní typy disponují mnoha rozličnými programy na vaření různých pokrmů.

Elektrické domácí pekárny

Zní to jako sen – večer vložíte suroviny, zapnete a ráno si pochutnáte na čerstvém chlebu. Domácí pekárna za vás vše ostatní udělá: smíchá suroviny, nechá vzejít kvásek a vykynout těsto a chleba upeče. Jen sníst jej musíte sami.

Připravte si chleba podle své chuti kdykoliv si vzpomenete, tak nějak by se dala charakterizovat domácí pekárna.

V domácí pekárně však připravíme také bábovky, a mazance a těsto na další pečivo, které není možné upéct ve formě – rohlíky, koláčky, dalamánky… Tyto zázračné přístroje nabízejí spoustu programů pro upečení jednotlivých druhů chleba i pro přípravu těsta. A jak takový doma upečený chleba vůbec chutná? Do druhého dne se po něm zapráší.