Pokud si nechcete pořídit klasický gril na dřevěné uhlí nebo se bojíte plynového grilu vyzkoušejte gril elektrický. Připravujte pokrmy Fondue a Raclette!

Hlavní výhody elektrického grilu

Elektrické grily můžete využít všude tam, kde by klasické grilování (dřevěné uhlí, brikety či plyn) nebylo možné. Můžete grilovat třeba na vašem jídelním stole v bytě. Zároveň tyto grily mají kompaktní rozměry, snadno se tedy přepravují a nezaberou moc místa! V zimním období si vaše oblíbené grilování nemusíte odpustit, ale využít elektrický gril pro přípravu vašeho oblíbeného steaku.

  • Gril nezabere moc místa
  • Stačí zapnout do zásuvky a grilovat
  • Plynulá regulace výkonu
  • Snadno se čistí

Nicméně jako každého zařízení se musíme smířit i s určitými nevýhodami. Přijdeme o klasický kouř z dřevěného uhlí, který je pro grilování charakteristický. Další nevýhodou je nutná dostupnost elektřiny, což vylučuje použití v přírodě.

Elektrický gril patří k nejzdravějším způsobům grilování

Typy elektrický grilů

Rozlišujeme několik základních typů elektrických grilů, každý se hodí na přípravu jiných pokrmů.

S grilovací mřížkou

Tento typ grilu nejvíce připomíná klasické grilování. Obsahuje grilovací rošt a pod ním je umístěna topná spirála. Tato spirála má u některých grilů tzn. samočistící funkci, kdy se zapne na maximální výkon po dobu několika minut. Na trhu jsou k dispozici stolní i stojaté varianty (některé včetně lávových kamenů). Můžete si vybrat třeba gril Weber.

Kontaktní gril

Kontaktní gril má blíže spíše do kuchyně než na zahradu. Slouží především k rychlé a rovnoměrné přípravě masa. Obsahuje dvě teflonové desky do kterých se maso sevře.

Grily na Raclette

Raclette bylo původně jídlem švýcarských pastýřů. Základem tohoto selského jídla byl kus tučného kořeněného sýra, který se napíchl na vidlici a opekl. Poté se seškraboval dřevěnou vařečkou. Jako příloha se podávaly brambory vařené ve slupce, nakládané okurky a mladé cibulky.

Rakletovací gril můžete mít nyní také u vás doma. Je to originální způsob jak pohostit partu přátel a užít si spoustu srandy. Každý strávník dostane jednu lopatku a na ní si opéká pokrmy dle chuti. Na vrchní topné desce jsou připraveny pokrmy, které se přikusují k hlavnímu jídlu.

Fondue gril

Fondue gril není nic jiného než ohřívaná mísa. Původně se plnila sýrem, vínem a troškou mouky. Mísa se umístila doprostřed stolu a každý strávník si nabral na chléb kolik chtěl. Tento způsob přípravy, stejně jako Raclette, vznikl ve Švýcarsku.

V dnešní době fondue slouží především pro zpestření přípravy pokrmů. Nemusíte vůbec připravovat sýr, ale můžete si společně osmažit maso na vidličce nebo uvařit ve vývaru.

Komentáře (1)

  1. […] uhlí, který je pro grilování charakteristický. Pokud jste nečetli náš článek o elektrických grilech, doporučujeme také […]

    Pingback by Plynové grily | Bytové vybavení – novinky ze světa nábytku a doplňků — 16.11.2010 @ 12:13

Sorry, the comment form is closed at this time.