Nedávno jsme psali o elektrických grilech, proto v naši sérii pokračujeme a nyní se zaměříme na plynové grily a jejich výhody a nevýhody.
Plynový gril a jeho hlavní výhody
Málokdo začíná grilovat nákupem plynového grilu, protože pořizovací náklady na jeho koupi jsou poměrně vysoké. Nicméně spousta majitelů klasického grilu na dřevěné uhlí po čase přechází právě na plynový gril. Je to alternativa pro lidi, kteří chtějí rychle a snadno grilovat (odpadá žhavení uhlíků).
- rychlost rozehřátí – gril je rozžhavený během pár minut
- zdravý způsob grilování
- možnost regulace plamene a tím i teploty
- žádný kouř jen vůně pečeného masa
- levné provozní náklady (oproti uhlí nebo briketám)
Bohužel i u plynového grilu se najdou určité nevýhody. Přijdeme o klasický kouř z dřevěného uhlí, který je pro grilování charakteristický.
Pokud jste nečetli náš článek o elektrických grilech, doporučujeme také přečíst.
Lávové grily
Pro rovnoměrnější přípravu pokrmů a zachytávání nečistot se do grilů umísťují lávové kameny. Ty (jak již ze samotného názvu tušíte) pocházejí z vyhaslých sopek. Pod nimi je umístěn plynový hořák, který je zahřívá. Ten je opatřený plynulou regulací výkonu. Lávové kameny mají porézní povrch a jsou schopny nasávat odkapávající tuk, který se pak nepřepaluje a nevylučují se z něj škodlivé látky. Velkou výhodou je samočistící schopnost kamenů. Po grilování zapneme hořák na 5-10 minut (dle množství nečistot) na maximální výkon. Kameny by měly vydržet celou sezónu při grilovaní 1x týdně. A jak poznáte že je čas k jejich výměně? Začnou se po stranách drolit, to značí nejvyšší čas k výměně.
Novinka na trhu lávových grilů – Weber Flavorizer
Nicméně lávové grily mají i nevýhody – odkapávající tuk může začít hořet a není možné nepřímé grilování. Proto přišel americký výrobce s novinkou – plynový gril Weber, který nepoužívá lávové kameny. Ty nahradil patentovaným systémem Weber Flavorizer.
Zjednodušeně řečeno, jedná se o zvláštně tvarované smaltované, nebo z nerezové oceli vyrobené profily. Ty díky svému tvaru zabraňují vznícení plamenů z odkapávajícího tuku a rovněž zajišťují rovnoměrné rozložení žáru po celé grilovací ploše . Odkapávající šťáva je pak odpařována zpět na grilované maso, ryby nebo drůbež, a tím dodává masu krásnou a vůni a chuť.