Tlakové hrnce

Chtěli byste si pořídit nějaký hrnec nebo pekáč? Rádi byste si Vánoční večeři připravili v něčem novém? V problematice se nevyznáte a rádi byste nějaké praktické rády? Přečtěte si náš článek a dozvíte se víc.

Na trhu je celá řada hrnců a každý se vyznačuje něčím jiným.

Proč Papinův hrnec?

Mnozí z nás si při slovech tlakový nebo Papinův hrnec představí věc, které v kuchyni dělá rámus, syčí a vydává obrovské množství páry. Někoho by také mohlo napadnout, že tyto hrnce jsou nebezpečné.

V dnešní době jsou ale tyto hrnce výborně bezpečnostně zajištěny, takže pokud budete používat hrnec podle návodu, je to zcela bezpečný způsob přípravy pokrmů. Papinův hrnec má spoustu výhod. Jeho největší předností je to, že zvýší tlak uvnitř, takže voda dosahuje vyšší teploty varu než je sto stupňů Celsia. Vyšší teplota varu zahubí více bakterii a nezničí tolik vitamínů. Vaření v Papinově hrnci je až o 70 procent účinnější než vaření v obyčejném hrnci. Váš pokrm je tak připravený dříve.

K čemu slouží teflonová úprava?

Teflon se v poslední době stal velice oblíbeným pomocníkem v kuchyni. A důvod? V dnešní době se největší důraz klade na energetičnost, ekologii, zdraví i estetiku. Teflonové hrnce i pánve tohle splňují. Teflonové hrnce totiž jídlo nepřipálí, dělají ho na vyšší teplotu, takže rychleji, čímž se šetři energie a navíc vypadají i velice elegantně.

Na co si dávat při koupi pozor?

Tak samozřejmě se vyhněte nakupování hrnců od podomních obchodníků a podobně. Hrnce totiž mohou do jídla uvolňovat škodliviny a o tlakových hrncích to platí dvojnásob. Každý správný hrnec by měl mít na poklici otvor, kudy může utíkat přehřátá pára. Pozor by jste si měli dávat i pokud chcete dávat tlakové hrnce do trouby, zda jsou pro toto použití skutečně určeny.