Vybíráme postel pro alergika

shutterstock.com

shutterstock.com

Alergiemi trpí stále větší procento populace. A většina alergiků je, krom jiného, alergická také na roztoče, respektive na výkaly roztočů. Živnou půdou pro roztoče jsou koberce, závěsy, ale především lůžko, které jim skýtá dostatek potravy. Proto právě výběru lůžka bychom v případě alergika měli věnovat velkou pozornost, abychom vybrali postel, která bude minimalizovat výskyt roztočů.

Konstrukce postele

Postel pro alergika by měla být co nejvzdušnější, aby byla z matrace dostatečně odvětrána vlhkost, která vzniká pocením v průběhu noci. Nedostatečně odvětraná vlhkost zapříčiňuje množení bakterií a plísní, které jsou potravou pro roztoče. Zcela nevhodné jsou proto čalouněné postele i postele s plnou deskou pod matrací. Raději volte také postel bez úložného prostoru, který brání odvětrání matrace a hromadí se v něm prach. Ideální volbou jsou postele z masivního dřeva, případně dřevotřískových desek, které tvoří pouze rám postele a případná čela, matrace je uložena na kvalitním roštu do postele.

Matrace

I volbou správného materiálu matrace můžete ovlivnit množství roztočů ve vaší domácnosti. Správnou volbou jsou matrace, které díky svému materiálu napomáhají správnému odvětrávání.
Matrace ze studené viskoelastické pěny díky své otevřené buněčné struktuře jsou velmi prodyšné. Velmi dobře prodyšné jsou také taštičkové matrace. A špičkou mezi matracemi jsou matrace s unikátním ventilačním systémem AirForce. Jedná se o matrace pružinové, ovšem pružiny jsou plastové a při otáčení těla během noci se stlačováním pružin nasává do matrace vzduch a následně opět vytlačuje ven, čímž je docíleno perfektního odvětrání dokonce i centra matrace. Bohužel pod takovou matraci se nehodí polohovací rošt.

Potah matrace by měl být sundavatelný a pratelný alespoň na 60°C, při této teplotě dojde ke zničení většiny mikroorganismů a roztočů. Velkou výhodou jsou potahy antibakteriální, které opět snižují množství potravy pro roztoče.

Lůžkoviny

Polštář i peřina by měly být s výplní z dutého vlákna. Pro alergiky se navíc vyrábí lůžkoviny s protialergickou úpravou. Rovněž povlečení by mělo být uzpůsobeno životu alergika. Je třeba zvolit přírodní prodyšné materiály. A rovněž i povlečení lůžkovin může být vyrobeno z antialergického materiálu se speciální příměsí. Ten využívá vlastností sloučenin stříbra či zinku, které brání růstu bakterií a plísní, ale pro člověka jsou zcela neškodné a opět tak zamezují styk alergika s dráždivými plísněmi a zároveň snižují množství potravy pro roztoče.

Povlaky na lůžkoviny

Postel pro alergika je dále vhodné doplnit o antialergické chrániče. Jedná se o povlak na matraci, polštář a peřinu, který se povléká pod klasické povlečení. Je vyroben z velmi hustě tkané látky, která svou strukturou brání prostupu šupinek kůže do vnitřku matrace a lůžkovin a tím brání přísunu potravy k roztočům a ztěžuje tak jejich podmínky na přežití. Na druhou stranu působí bariéra také tak, že nedovolí prostupu výkalů roztočů z vnitřku peřiny ven a alergik se tak nedostane do přímého styku s alergenem.

Pravidelná péče

Antialergické vybavení je nutné doplnit o pravidelnou péči o lůžkoviny. Jde především o časté větrání lůžkovin. Také jejich vystavení přímému slunečnímu záření či naopak mrazu napomáhá zahubení roztočů. Dále je třeba zajistit časté praní povlečení a luxování matrace při každém převlékání povlečení. Antialergické povlaky lůžkovin je potom třeba prát nejméně dvakrát ročně, stejně jako samotné lůžkoviny.

2 comments for “Vybíráme postel pro alergika

  1. Daniela L.
    8.7.2014 at 10:02

    matrace z polyetherove peny

  2. Ester
    8.7.2014 at 16:37

    Já bych teda řekla, že to nemusí být jen polyether. matrace zkrátka musí být především z prodyšného materiálu, aby se tam neusazovali roztoči. No a konstrukce postele by měla být přírodní materiál, to jsou základy.

Comments are closed.