shutterstock.com

shutterstock.com

Hromadí se vám v kuchyni nepoužitelné a nenávratně poškozené pánve? Pak stojíte před pořízením nové. V dnešním článku se podíváme, co by kvalitní pánev měla splňovat a na co si dát při jejím výběru pozor.

Pánev je nenahraditelný pomocník v každé kuchyni, a tak byste se při výběru měli ohlížet zejména na kvalitu. Vyvarujte se nakupování pánví na tržištích nebo ve výprodejích, raději důvěřujte ověřeným prodejcům a značkám.

Důležitá je nepřilnavost pánve

Hned první, na co byste se měli při výběru nové kuchyňské pánve dívat, je její nepřilnavost. Tato vlastnost dělá pánev pánví. Jistě si už každý vyzkoušel, jak těžké je něco usmažit na pánvi s přilnavým povrchem. Vše se na ní přichytává, škvaří, a tak je vaření na takové pánvi noční můrou.

Navíc, aby se vám na pánvi s přilnavým povrchem nic nepřichytlo, musíte přidat velké množství olejem, což není zdravé. Pamatujte, že na nepřilnavý povrch jsou vhodnější kuchyňské potřeby typu dřevěné či plastové vařečky a obracečky, aby nedošlo k jejímu poškození. Pouze ty nejlepší pánvičky mohou být používány s kovovým náčiním.

Masivní pánev s indukčním dnem TESCOMA, zdroj: tescoma.cz

Masivní pánev s indukčním dnem TESCOMA, zdroj: tescoma.cz

Co se týče typu povrchu, situace není jednoduchá. Každý výrobce svůj nepřilnavý povrch označuje jinak, bohužel jeho kvality si budete muset vyzkoušet sami. Univerzální návod na to, který povrch je nejlepší neexistuje.

Velikost a hmotnost pánve

Používáte-li pánev prakticky denně k přípravě různých pokrmů, pochopíte, že malá pánev je pro vás nevyužitelná. Malé pánve se hodí spíše pro samotáře, nebo k přípravě malých snídaní. Pro vaření obědu potřebujete pánev větších rozměrů. Pánev by měla být tak velká, aby se do ní dala vložit bez problémů malá ryba, nebo čtyři plátky masa. Ideální je pánev od 25 centimetrů a více.

Kromě velikosti by vás měla zajímat také hmotnost pánve. Kvalitu zastupují pořádné a poctivě těžké pánve se silnostěnnou varnou plochou, která udržuje dlouho teplo.

Pánev by měla být hluboká a s pokličkou

Ale dnes se pánev v kuchyni nevyužívá pouze ke smažení, ale i k vaření místo hrnce. Pro takovou přípravu tradičního guláše pro dvě až čtyři osoby je hluboká pánev ideální. Hloubka by měla být taková, aby z pánve nic nepřetékalo, ale jen probublávalo.

Důležitým doplňkem je také poklička, která je k dostání buď přímo s pánví, nebo zvlášť. Poklička by měla být z varného skla se žáruvzdornou úchytkou. Nejen že bude pokrm dříve hotový, ale také ušetříte náklady za energie.

Na závěr zbývá dodat, že s jednou univerzální pánví si málokterá hospodyňka vystačí. Ideální je mít alespoň dvě velikosti a používat je dle aktuální potřeby.

Komentáře (0)

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.